להכיר את העבר, להבין את ההווה, להשפיע על העתיד

ההישגים המרהיבים של היוונים והרומאים בעת העתיקה בהגות, בספרות, באמנות ובמדע הם מיסודותיה של תרבות המערב מראשיתה ועד ימינו אנו. העולם הקלאסי העתיק הוא המקום שבו חיו ופעלו בני החברה הרומית והיוונית העתיקה, שיצירותיהם והגותם הם מקור חשוב לתובנות על אודות הקיום האנושי ולהבנת העולם הפיזי הסובב אותנו. זהו גם עולמם של חז"ל ועולמה של ההגות היהודית העתיקה, העולם שבו נולד התיאטרון והתפתחה המחשבה המדעית והפילוסופית, העולם שבו צמחו יסודות המשפט והאדריכלות של ימינו.

המחלקה ללימודים קלאסיים באוניברסיטת בר־אילן עוסקת בלימוד, בהוראה ובמחקר של תרבויות יוון ורומא מהתקופה הפרה־היסטורית ועד ראשית ימי הביניים, וכך גם בהשפעתן ובהתקבלותן עד ימינו אנו. עם הסטודנטים והסטודנטיות יחד, אנחנו מגלים וחוקרים את תרבויות יוון ורומא על כל עושרן: את השפות היוונית והלטינית, את הספרות, הפילוסופיה והתיאטרון ואת הרטוריקה, האמנות והפוליטיקה, ובתוך כך חושפים את כיצד כל אלו קשורים לחיינו בעולם המודרני, כאן ועכשיו.

אתם מוזמנים למסע מהיר ומאיר עיניים בעולם הקלאסי ובמחלקה שלנו בסרטון שהכנו.

לגישתם של מייסדי האוניברסיטה כלפי לימודים קלאסיים היתה השפעה על הקמתה של המחלקה. פרופ' חורגין ז"ל ראה את הקרע התרבותי בין אבירי התרבות, אלו שפרצו אל מעבר לגבולות התחומים של העולם היהודי, ובין נאמני התורה, הנקיים מכל זיקה לחכמות חיצוניות, וזיהה בפילוג הזה סכנה לעם כולו. לפי גישה זו, הלימודים הקלאסיים אינם סכנה שיש לברוח ממנה, אלא חכמה שיש להתמודד אתה ולהשתמש בה לעבודת ה'. בין היתר, היה לימוד השפות הקלאסיות באוניברסיטה החדשה מכלל דרכי כניסתה של אוניברסיטת בר־אילן לעולם התרבות הגלובלי.

כבר בשנתה השנייה החלה האוניברסיטה לחפש מועמד להוראת קורס בתולדות יוון ורומי. ענה למודעה עולה שווייצרי צעיר, וכך התקבל פרופ' דוד סולברג למורה הראשון שלימד לימודים קלאסיים באוניברסיטת בר־אילן. שם הקורס היה "הציביליזציה היוונית והרומית", ולדחוס את כל הנושא הזה לקורס של סמסטר אחד היה דבר שאין הפה יכול להשמיע ולא האוזן לשמוע, אבל מזה התחילה המחלקה.

ייחודיות הלימודים הקלאסיים באוניברסיטת בר־אילן

מאז תקופתו של פרופ' סולברג, הרחבנו את מגוון מסלולי הלימוד שלנו. המסלולים השונים לתואר ראשון מאפשרים ללמוד לפחות אחת מהשפות הקלאסיות, יוונית עתיקה ולטינית. נוסף על כך, המחלקה ללימודים קלאסיים באוניברסיטת בר־אילן היא המחלקה האוניברסיטאית היחידה בארץ שבה אפשר ללמוד יוונית מודרנית. אנחנו מאמינים שדרך השפה נבנית היכרות עמוקה יותר עם התרבות והבנה טובה יותר של החברות בתקופות השונות, ולכן לימודי שפה מומלצים מאוד. לצד זאת, אפשר לבחור במסלול תרבות קלאסית שאינו מחייב לימוד שפה.

תחום לימוד נוסף שקיים בארץ רק במחלקה שלנו הוא תחום ההתקבלות הקלאסית (Classical Reception). תחום זה מתמקד בחקר השפעות העולם העתיק לאורך התקופות השונות ובתרבויות שונות, גם בתרבות הפופולרית המודרנית, למשל, השפעות העולם העתיק על קומיקס, על סרטים ועל ספרות ילדים ונוער.

אפשר ורצוי לשלב לימודים קלאסיים עם לימודים בכל מחלקה אחרת באוניברסיטה וכך ליהנות ממגוון שדות ידע ומאתגר אינטלקטואלי מרתק ונרחב במיוחד.

לקריאה על מגוון מסלולי הלימוד שלנו לתארים השונים לחצו כאן.

סגל המחלקה

סגל המחלקה מורכב ממרצות וממרצים ששמם הולך לפניהם בארץ ובעולם. המחלקה משתדלת לתת ליווי ותמיכה אישית לכל סטודנט וסטודנטית. הקהילה האיכותית והאינטימית שלנו משלבת גם פעילויות גיבוש, כגון הרצאות מיוחדות וסיורים לשם העשרה וגיוון חוויית הלימודים. הסטודנטים והסטודנטיות שלנו מרוצים מאוד ורבים מהם מתקדמים לתואר שני ולתואר שלישי.

כלים אינטלקטואליים מעשיים

אולי תופתעו, אבל הלימודים במחלקה ללימודים קלאסיים מקנים כלים שימושיים לחיי היום־יום שלנו כאן ועכשיו, כגון: חשיבה ביקורתית ומקורית; סבלנות וסובלנות, הנובעות מהיכרות עם תרבויות אחרות; הבנה רחבה של תהליכים תרבותיים והיסטוריים; הכרת שורשי תרבות המערב והשפעתם על אירופה, על ארצות־הברית וגם על תרבותנו שלנו, שהתפתחה מתוך מגע קרוב עם התרבות היוונית והרומאית בארץ־ישראל. כל אלה מהווים כישורים חשובים להשתלבות בשוק העבודה ולהתפתחות אקדמית אישית.

בזכות כל אלו, הבוגרים והבוגרות שלנו מגיעים להישגים מרשימים ומשתלבים במשרות מגוונות במגזר הפרטי, העסקי והציבורי: ממחקר אקדמי, אוצרות והוראה ועד משרות בתעשיית ההיי־טק – בכל תחום שבו נחוצה פרספקטיבה רחבה, רקע מגוון ויכולות אינטלקטואליות מושחזות להתמודדות מוצלחת עם אתגרים מגוונים.

אתם מוזמנים להתרשם מהאווירה ומהפעילות שלנו בעמוד הפייסבוק של המחלקה.

למידע נוסף בנושא לימודים קלאסיים באונ' בר אילן, הנכם מוזמנים ליצור עימנו קשר דרך עמוד צור קשר או בטלפון: 03-7384616